JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson vs Apple: Nu startar patentkriget

Tidsfristen har gått ut utan uppgörelse och ett nytt patentkrig mellan Apple och Ericsson har startat. Apple vill inte betala de avgifter Ericsson kräver för 5G-telefoner och nu går Ericsson till samordnad attack i domstolar jorden runt.

Ericssons första attack sker som brukligt i Texas i USA där stridsdomarna statistiskt anses döma till den patentägande kombattantens fördel.

Ericsson har anfört tolv patent som företaget anser att Apple inkräktar på. 

Det är troligt, bedömer analytikern Florian Müller, att Ericsson redan också lämnat in en stämning i Tyskland. Fler stämningar jorden runt kommer att följa.

Apple kommer att svara med samma mynt, att stämma Ericsson för patentintrång. Florian Müller tror att Ericssons träffyta för Apples patent är mycket mindre än Apples träffyta för Ericssons patent.

Men vi får väl se. Varje mobilstandard har haft sin gång och definierats av nya intressenter. Vi får väl se vilka patent Apple tagit eller köpt på sig. 

Det som striden egentligen gäller är hur mycket licensavgift till Ericsson som Apple ska betala för sina 5G-telefoner. Ericsson tycker att fem dollar kunde vara lagom. Apple vill betala mindre. 

Bolagen kommer nu att slå sig trötta i domstolar ett tag, och tömma sin stridskassor. Därefter kommer de att göra en uppgörelse.

Det finns inget facit för hur stor en licensavgift ska vara.

Det finns traditioner att gå efter, men det pågår också ständigt diskussioner mellan lagstiftare och standardsättare om hur man ska tänka kring exakt vad det är som licenseras och hur mycket det är rimligt att patentägare ska kunna beskatta bolag som tar tekniken i bruk. Särskilt när det som i detta fall handlar om teknik som inte går att komma runt för den som vill bygga en 5G-telefon.

Apple tycker exempelvis inte att Ericsson har någon rätt att ta licensavgift för någonting annat än de delar av en Iphone som är direkt kopplade till 5G-teknik i sig. Medan Ericsson tycker att hela Iphone är beroende av mobilnätet och att patentavgiften därför ska beräknas på hela telefonens värde.

Läs vad Elektroniktidningen skrev om de två bolagens konflikt i oktober (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)