JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Andes i tre miljarder kretsar

IP-kärnor från taiwanesiska Andes fanns i tre miljarder kretsar i fjol. Det är en årsökning med 50 procent. Endast en bråkdel är Risc V-kärnor.

Statistiken för de senaste åren är så snygg att den rimligen är ordentligt avrundad. Men därmed är den också lätt att komma ihåg: en miljard under år 2018, två miljarder under 2020 och tre miljarder under 2021. 

Det är hur många nytillverkade kretsar som innehöll en IP-kärna från taiwanesiska Andes under dessa år.

Nästan alla använder Andes egen arkitektur Andestar. Endast en bråkdel – en dryg procent – använder arkitekturen Risc V, trots att Andes de senaste åren pushat nästan uteslutande för Risc V i sin egen marknadsföring.

Andes är det största namnet inom IP för Risc V-styrkretsar, så det är en intressant fråga hur fort omställningen till Risc V går internt inom Andes.

Andra nätmedia skriver just nu att siffran tre miljarder gäller Risc V-kärnor, men det är ett missförstånd, säger Andes vd Frankwell Lin till Elektroniktidningen.

Frankwell Lin

– De allra flesta är fortfarande systemkretsar baserade på Andes egen ISA V3.

Andes Andestar var en väletablerad storsäljare innan Risc V började göra väsen av sig. Det är en taiwanesisk konkurrerande arkitektur till Arm Cortex M i styrkretsar och systemkretsar. 

Andes var dock snabb att tro på den fria arkitekturen Risc V när den lanserades, och Andes förväntar sig att den kommer ta över på sikt.

– Vi tror att den kommer att växa till att dominera våra royalties, sade Frankwell Lin i somras.

Men hittills är Risc V alltså bara en dryg procent av Andes licensering.

Andestar har kärnor som är 32-bitare och 64-bitare. De används i systemkretsar för audio, Bluetooth, spel, GPS, maskininlärning, styrkretsar, sensorfusion, SSD-controllers, pekskärmar, TDDI-controllers, datalager, röstigenkänning och trådlösa laddare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)