JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbristen får Torslandafabriken att pausa

Biltillverkaren Volvo tvingas återigen stoppa produktionen i Göteborg med start på söndag på grund av att företaget inte kan få tag på tillräckligt mycket halvledarkomponenter.

Volvo hade räknat med att sälja fler bilar i år än under fjolåret men bristen på en specifik typ av halvledarkomponent gör att målet inte kommer att nås. Produktionen i år förväntas bara bli marginellt större än i fjol, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bristen på bland annat halvledarkomponenter har plågat fordonsindustrin under en längre tid men Volvo har påsistone  sett en gradvis förbättring fram tills nu, när situationen återigen förvärrats. Problemen kommer åtminstone att fortsätta under andra kvartalet.

Problemen har inget med kriget i Ukraina att göra, Volvo har väldigt få relationer med underleverantörer i landet. Däremot har kriget lett till prisökningar på material, transporter och energi.

Dessutom påverkas Volvo fortfarande av pandemin och de nedstängningar och andra konsekvenser den medför.

Enligt Göteborgsposten är det tre skift på söndag och måndag plus fem skift torsdag och fredag som ställs in på grund av brist på halvledarkomponenter.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)