JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Härmed har finska Keliber fått tillstånd av staden Karleby att bygga en fabrik som raffinerar litiumrikt mineral till en form som kan användas i litiumjonbatterier.

Byggandet kommer att inledas i sommar och produktion ska starta år 2024.

Karleby ligger inom det område som kallas det nordiska batteribältet. Fabriken byggs i en industripark vid hamnen.  Den får därmed Northvolts batterifabrik i Skellefteå femton mil nordväst sjövägen, och förmodligen även ytterligare en batterifabrik tolv mil åt sydväst landvägen, i Vasa.

Input till fabriken är ett koncentrat av mineralet spodumen och output är litiumhydroxid.

Keliber fick i mars tillstånd att bryta och koncentrera litium i Rapasaari, där två tredjedelar av bolagets fyndigheter ligger. Keliber har även fyndigheter i Länttä, Syväjärvi, Outovesi och Emmes.

Keliber har idag konstaterat reserver på totalt 12,3 miljoner ton malm i potentiella dagbrott och gruvor i fyndigheterna. Kvaliteten är 0,94 procent litiumoxid, Li2O.

Dessa reserver räcker till kanske 6–8 miljoner bilar, beroende på batteristorlek. Innan Kelibers senaste undersökning i augusti var reserverna 7,5 miljoner ton.

Ordet ”reserver” syftar på malm som identiferats, både sannolika och konstaterade. Mängden beror på vid vilken kvalitet man sätter gränsen.

Karlebys finska namn är Kokkola.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus