JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Full pott för Northvolt i Tyskland

Tyskland ger den svenska battericellsfabriken Drei i norra delen av landet det maximala stöd som EU tillåter – 155 miljoner euro.

Liksom tidigare Northvoltprojekt är det tillåtet att stödja detta bygge eftersom det klassas som ett IPCEI-projekt (Important Projects of Common European Interest). Det gör det eftersom det är en del i EU:s klimatomställning.

70 procent av pengarna kommer från Tyskland och resten från förbundslandet Schleswig-Holstein där Drei ska byggas, närmare bestämt i Heide, enligt en avsiktsförklaring.

155 miljoner euro räcker inte till en 60 GWh-cellfabrik. Northvolt självt adderar två miljarder och söker investerare för ytterligare två.

I förra veckan inledde Northvolt sina första kommersiella leveranser från Skellefteå, efter att strax innan nyår ha visat upp ett symboliskt första batteri från produktinslinan.

Drei ska gå i produktion år 2025 och ska i sinom tid stå för 60 GWh av de 170 GWh i årskapacitet som Northvolt presenterat planer för hittills. Det måste bli mer om  Northvolt ska nå sitt mål om att stå för en fjärdedel av de battericeller som produceras i Europa år 2030. I alla fall om elektrifieringen fortsätter i nuvarande tempo och inte ett antal planerade konkurrerande cellfabriker skrinläggs.

Det finns just nu kring 42 bolag (partners oräknade) som fått eller kan komma få IPCEI-stöd.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)