JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu blir det fest: Skellefteå levererar celler

Kom på fest på parkeringsplatsen utanför Northvolts cellfabrik i Skellefteå den 5 juni! För nu har de första kommersiella leveranserna inletts. Det bekräftar Northvolt för Elektroniktidningen.

Strax innan nyår visade Northvolt upp en symbolisk första battericell producerad i dess battericellsfabrik i Skellefteå.

Det var inget bevis på att fabriken fungerar.

Men nu rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg – och Northvolt bekräftar för Elektroniktidningen – att det pågår kommersiella leveranser från Ett sedan förra veckan.

Northvolt har levererat battericeller sedan länge från utvecklingsanläggningen i Västerås. Men kommersiella leveranser från volymproduktionen i Skellefteå är den slutgiltiga dokumentationen av att volymproduktion av litiumjonceller härmed är en europeisk industrigren.

Ok, om det ska vara noga så volymproducerar sydkoreanska LG Chem litiumjonceller i Europa.

Men Ett är härmed den första ”europeiska europeiska” cellfabrik som har en produktion som kan svara på efterfrågan från fordonsindustrin och dess elektrifiering.

Fram till i förra veckan producerades litiumjonbattericeller i sådana volymer enbart av asiatiska företag. Och Tesla.

Den cell som Northvolt visade upp innan nyår var av prismatisk form, se bilden ovan, liksom de första cellerna som Northvolt nu levererar kommersiellt.

Cellerna levereras per lastbil. 

Jogg och familjefest

På parkeringsplatsen utanför Ett är det sedan tidigare planerat en fest till den 5 juni.

Festen inleds med löptävling – eller promenad eller jogg – de nio kilometerna från Stadsparken i Skelleftå till batterifabriken på Bergsbyns industriområde.

Därefter blir det familjeaktiviteter, livemusik, underhållning och mat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)