JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Globalfoundries och ST bygger fab ihop

Amerikanska foundryt Globalfoundries och fransk-italienska halvledartillverkaren ST Microelectronics diskuterar en gemensam fabrik i Frankrike, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Företagen vill inte kommentera ryktet.

EU vill ha mer tillverkning i Europa men hittills är det bara Intel som hoppat på tåget. Nu kanske Globalfoundries ansluter i ett samarbetsprojekt med ST Microelctronics kring en ny fabrik för FD-SOI, fully depleted silicon-on-insulator.

Tillverkningsmetoden skulle passa den europeiska industrin bra i och med att den resulterar i kretsar med längre energiförbrukning på processnoder som är lite äldre och därmed bättre lämpade för exempelvis fordonsindustrin och industriellt IoT.

EU:s så kallade Chips Act som presenterades i februari innehåller en rejäl säck med pengar, 43 miljarder euro, som kan användas för att stötta ett fabriksbygge.

Bloomberg pekar ut franska Crolles som en möjlig plats, ST har en 300 mm-fabrik med FD-SOI på 28 nm där medan Globalfoundries tre europeiska fabriker i Dresden som kör FD-SOI på en 22 nm-process.

Företagen samarbetar redan i ett konsortium tillsammans med forskningsinstitutet CEA och Soitec om nästa generation.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)