JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska solpaneler ska flyta i Uganda

Sweco tänker placera flytande solceller i kraftverksreservoarer i Uganda. Det är en förstudie som kan följas av en pilotanläggning.

De flytande solkraftverken ska bidra till att diversifiera Ugandas energimix som idag till största delen består av vattenkraft.

Det berättar Sweco i ett pressmeddelande.

Sweco gör en förstudie på fyra kraftverksreservoarer  för att bedöma vilken som lämpar sig bäst.

Därefter görs en detaljerad studie med specifikationer för upphandling av entreprenör, ekonomiska kalkyler och redovisning av miljöaspekter som underlag till investeringsbeslut.

– Det här är ett nytt teknikområde som är högintressant för kraftbolag, privata investerare och finansiärer, säger Conny Udd, divisionschef på Energy & Industry, Sweco.

– Sweco har stora ambitioner att medverka i internationella satsningar för att bidra till den gröna omställningen

Sweco säger sig ha ett omfattande internationellt nätverk. I det här uppdraget samarbetar Sweco med två franska och ett tyskt konsultföretag samt underkonsulter från Uganda.

Projektet startar omgående och planeras pågå i 21 månader. Det sammanlagda ordervärdet är åtta miljoner kronor.

Swecos uppdrag ingår i ett avtal mellan Sverige och Uganda som finansieras av Swedfund. Swedfund är svenska statens utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom att finansiera och utveckla hållbara företag i världens fattigaste länder.

Uppdragsgivare är Uganda Electricity Generation Company.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)