JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Töjbar elektronik och pappersbatteri på höstens underleverantörsmässa

Den 15–17 november är det återigen dags för Elmia Subcontractor i Jönköping. Mässan samlar alla typer av företag som servar tillverkningsindustrin.

I de fyra mässhallarna på totalt 34 000 kvadratmeter finns förutom utställande företag också en innovationsarena kallad Subcontractor InnoDex. Den är tänkt att fungera som en kunskaps- och inspirationsarena med utställningar och föreläsningar om nya material, innovativa tekniker och kreativa processer.

Ett av företagen på plats är Soplast från Portugal som utvecklar ultratunn och töjbar elektronik som kan integreras i de flesta material. Det går att skapa 3D-geometrier som kan innehålla lysdioder eller kretsar. Allt till en låg kostnad och utan behov av svetsning eller sintring. Företaget har en demonstrator i form av en bilratt med tillhörande mittkonsoll.

På InnoDex finns också ett pappersbatteri från schweiziska Empa. För att skapa batteriet doppas papperet i saltvatten och när det har torkat tillsätts ett bläck av grafitflingor på den ena sidan och av zinkpulver på den andra sidan. När vatten sedan tillsätts löses saltet upp och får zinken att släppa ifrån sig elektroner som kan driva en enkel elektronisk produkt när de färdas mellan de båda polerna.

Batteriet passar bland annat för små sensornoder.

Även svenska innovationer kommer att finnas på plats. Stockholmsbaserade Things har en monter där några av inkubatorns företag ställer ut.

Mer om mässan och kostnadsfri entrébiljett (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)