JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt pressar Tyskland på bättre villkor

Northvolt förhandlar med Tyskland om bättre villkor för att inte skjuta upp etableringen av sin tyska cellfabrik. Företaget hänvisar till höga energipriser och till att villkoren för etablering i USA blir alltmer fördelaktiga.

Northvolt funderar över att skjuta upp býgget sin tyska cellfabrik. Det berättar Northvolts vd Peter Carlsson för tyska tidningen Allgemeine Zeitung.

Den tyska fabriken var tänkt att börja producera batterier 2025, med ett slutmål på 60 GWh, efter en investering på 4,5 miljarder euro.

Men de tyska energipriserna har gjort prospektet sämre för Norhvolt eftersom battericellproduktion är mycket energiintensiv.

– Med nuvarande energipriser ser vi att lönsamheten i energiintensiva projekt i Tyskland är hotad, säger Peter Carlsson.

Det som finns idag är en avsiktsförklaring. Northvolt har till slutet av detta år på sig att fatta ett definitivt beslut.

– Vi har goda och intensiva samtal med de federala och delstatliga regeringarna om detta. Vi vill alla att Heide ska bli verklighet.

Samtidigt har USA blivit intressantare för Northvolt för etablering. För ett år sedan pratade Northvolt om möjlig etablering utanför Europa, i Asien och USA, tillsammans med Volvo.

– Vi är nu vid en punkt där vi initialt kan prioritera expansion i USA framför Europa.

Northvolt pekar på de amerikanska villkoren för att få bättre villkor i Tyskland.

Stora amerikanska statliga satsningar görs på elektrifiering där stödet är knutet till att produktionen gynnar den amerikanska ekonomin och säkerheten.

Redan  år 2024 måste elbilar ha ickekineiska batterier för att subventioneras. Året efter måste till och med råmaterialen vara ickekinesiska.

Kina dominerar idag tillverkningen av battericeller och ännu mer produktionen av råmaterial. Amerikanska staten investerar därför  i hela sitt batteriekosystem, från gruvor och upp.

Peter Carlsson hoppas att Tyskland och EU ska gräva djupare i börsen för att kunna svara.

– Om EU vill det måste mer medel göras tillgängliga, säger Peter Carlsson.

–  Vi bör överväga i Europa hur vi kan utöka våra finansieringsinstrument för att möta de ekonomiska incitamenten i USA.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)