JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energigemenskaper blir EU-projekt

Ett EU-projekt med svenskt deltagande får 60 miljoner kronor för att etablera så kallade ”energigemenskaper” där närliggande byggnader delar energisystem. 

Projektet drivs av 16 parter från nio länder. Sverige representeras av Ngenic, Uppsala kommun och Sustainable Innovation

Projektet heter Masterpiece och ska utveckla verktyg för att starta, driva och utvärdera energigemenskaper.  Det kommer att pågå mellan den 1 januari 2023 och den 30 juni 2026.

En energigemenskap kopplar samman närliggande byggnader i ett mindre system för att producera, dela, återvinna och och lagra energi. Fram till nyligen var det inte tillåtet att dela el mellan bostadshus.

De ger möjlighet för mindre icke-traditionella aktörer att gå samman och agera på elmarknaden.

Daniel Brandt

– Vanliga människor och aktörer ska kunna hitta sätt att bidra med effekt, elnätsansvar och vi behöver tänka nytt kring vem som agerar på elmarknaden, säger Daniel Brandt, senior projektledare på Sustainable Innovation

Ngenic, Uppsala kommun och Sustainable Innovation kommer att tillsammans med partners i Frankrike, Italien och Turkiet jobba med piloter för att inspirera, etablera och utvärdera vad som behövs för att skapa framgångsrika energigemenskaper. 

Pengarna kommer från EU:s forskningsprogram Horizon.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus