JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världsrekord: Tandemsolcell med 32,5 procents verkningsgrad

Runt om i världen pågår arbete med att lyfta verkningsgraden i kiselbaserade solceller genom att addera ett perovskitlager. Forskare vid Helmholtz-Zentrum i Berlin har nått 32,5 procents verkningsgrad vilket uppges vara världsrekord.

Kiselbaserade solceller har svårt att nå särskilt långt över 20 procents verkningsgrad men kan ta ett rejält prestandakliv med hjälp av ett lager av perovskit under täckglaset. Materialet tar hand om energin från ljus med kortare våglängder som ligger åt det blåa hållet medan kiselcellen tar hand om det ljus som ligger åt det röda hållet.

Tekniken kallas tandemcell.

Andelen av det infallande solljuset om omvandlas till ström har ökat i takt med att utformningen av perovskitskiktet förbättrats. Forskarna vid Helmholtz-Zentrum har putsat ytterligare på tekniken. I ett pressmeddelande skriver de att de förbättrat kopplingen mellan kislet och perovskiten och dessutom förbättrat ytan på den senare varvid förlusterna i laddningsrekombinationen minskat.

Rekordet lyder nu på 32,5 procent, en siffra som verifierats av det certifierade italienska institutet European Solar Test Installation (ESTI).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)