JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FMV analyserar halvledarområdet

I en färsk rapport från Försvarets materielverk intervjuas ett antal professorer och företagsledare inom det svenska halvledarklustret. Dessutom ger den en gedigen förståelse av vad en halvledare är och vad de används till. Bäst av allt är att den 98 sidiga skriften är gratis att ladda ned.

Förhoppningen är att denna tekniska prognos ska ge en ökad förståelse och medvetenhet kring halvledarens roll i framtidens försvarssystem. Vi fokuserar mer på att förklara tekniken och vilka möjligheter den ger och vad som finns att tillgå i Sverige, än riskerna, skriver FMV i förordet.

Men innehållet är minst lika gångbart i den civila sektorn där bland annat fordonsindustrin fått ett bryskt uppvaknande i spåren av de senaste årens brist på halvledarkomponenter. Skriften borde passa även i skolor och för alla som vill förkovra sig i ämnet.

Förutom eleganta förklaringar till olika halvledarmaterial, hur olika typer av transistorer fungerar, hur halvledarkretsar tillverkas, värdekedjan, Moores lag och det stegrande handelskriget mellan USA och Kina så förklaras även skillnaden mellan IoT, Edge och moln på ett lättbegripligt sätt.

Dessutom finns läsvärda intervjuer med några av halvledarsveriges mest profilerade professorer plus reportage om några tillverkande svenska halvledarbolag som Irnova, Smoltek och Kisab.

Forskningsinstitutet Rise får komma till tals liksom Vinnova som stöttar området genom bland annat innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Därifrån har kartan över det svenska ekosystemet hämtats.

Rapporten finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)