JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komprimering expanderar med 36 miljoner

Chalmersavknopparen Zeropoint behärskar inte bara konsten att komprimera minne utan även konsten att expandera kassan – nu med 36 miljoner kronor efter en såddfinansieringsrunda.

Zeropoint är ett portföljbolag tillhörande Chalmers Ventures som bidrar med de nya såddpengarna tillsammans med Climentum, Nordic VC och Industrifonden.

Dataöverföringen på chipet är det som numera typiskt sätter gränsen för en processors prestanda, så att integrera Zeropoints smarta, snabba datakomprimering mellan cpu och minne borde vara en no-brainer för alla som konstruerar en processor.

Komprimeringen är dessutom helt transparent, osynlig för programutvecklaren. Och kärnan i sig kräver inte särskilt många grindar på chipet.

Säljspåret som Zeropoint följer just nu är att erbjuda drastiskt ökad energieffektivitet till serverprocessorer – upp till 50 procent mer prestanda per watt. Zeropoint tror sig kunna kapa en fjärdedel av energinotan från ett datacenter med sin komprimering.

Ett typisk serverminne innehåller upp till 70 procent onödig information, konstaterar företaget i ett pressmeddelande.

Zeropoint tar pengarna för att utveckla nya produkter och för att hitta fler kunder internationellt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)