JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optisk AI-uppstickare får finansiering

Lumai är en avknoppare från Oxforduniversitetet som nu får 1,1 miljoner pund för att kommersialisera en teknik för optiska beräkningar på neuronnät.

Företaget gör inte bara anspråk på AI-prestanda i sig, utan även på ny avancerad optisk teknik.

En specialitet är att kretsen inte bara ska kunna köra färdigtränade neuronnät, utan även användas för så kallad träning. En animering tycks visa att det återkopplingssteg i träningen som kallas backpropagation, sker genom att ljuset går åt andra hållet genom kretsens delar. Tekniken är patenterad. 

Finansieringen är statlig och heter Innovate UK Smart Grant. Tidigare finansiering har kommit från IP Group  och Runa Capital. En serie A-finansiering pågår och ska vara klar i slutet av kvartalet.

Företaget bildades i januari 2022 och är tidigare känt under namnet OxONN.  Lumai kallar sin krets för ett ONN – optiskt neuronnät.

Företaget är fullt av högmeriterade akademiker: Alex Lvovsky, professor i kvantfysik, Thomas Barrett, doktor i maskininlärning, Xianxin Guo – som ligger bakom träningstekniken – är doktor i fysik. En av Lvovskys doktorander, James Spall, har utvecklat  tekniken för optiska beräkningar.

Vd Tim Weill har 25 års erfarenhet av deeptechuppstarter.

Optiska beräkningar är energieffekta och  ”pinsamt parallella” som det heter – bygg en dubbelt så stor krets för att dubblera prestandan.

Optiska beräkningar är dessutom typiskt pinsamt parallella i ytterligare en dimension: om du konstruerar en krets som fungerar för en ljusvåglängd fungerar den även för andra våglängder – samtidigt.

Hur mycket effektivare blir kretsen än motsvarande elektroniska krets? Lumai säger ”tusen gånger”.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)