JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson erkänner mutbrott – tar miljardböter

Det kostar Ericsson 2,2 miljarder kronor, plus ett erkännande om mutbrott, att få till ett avslut på den fleråriga korruptionsutredningen i USA. Däremot pågår fortfarande en undersökning om telekomjätten betalat mutor till IS.

– Att ta detta steg i dag betyder att frågan om överträdelserna är löst, skriver Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Företaget har nått en uppgörelse kring de två tillfällen då telekomkoncernen bröt mot 2019 års avtal, det som var tänkt att sätta punkt för justitiedepartementet DoJ:s och finansinspektionen SEC:s fleråriga korruptionsutredning.

I den ursprungliga uppgörelsen behövde endast ett egyptiskt dotterbolag erkänna ett fall av mutbrott. Det gällde den order som togs i Djibouti. Resterande saker betecknades som ”avsteg” från den amerikanska antikorruptionslagstiftningen FCPA, Foreign Corrupt Practices Act.

Enligt den nya uppgörelsen har Ericsson hållit inne information och bevisning rörande den ursprungliga utredningen och dessutom inte berättat allt kring de misstänkta mutorna till IS i Irak som avslöjades i februari 2022.

Därmed förhindrade Ericsson både avgörande utredningsåtgärder och åtal mot vissa individer.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus