JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elon Musk tror på fler än en humanoid per person

Teslas vd Elon Musk visade upp ett labb fyllt av armar och ben under Tesla Investor Day den 1 mars. Många komponenter till hans humanoida robotar är egentillverkade – för att de inte finns att köpa.

Tesla är i färd med att byta ut hjulen på sina självnavigerande bilar mot ben och armar. Modellen kallas Teslabot och är en människoliknande, humanoid robot.

Den baseras på samma navigationssystem som bilarna, så här kan Teslabot göra en flygande start. Den kan navigera lika bra som bilarna, men med större tryghet eftersom den är svag och långsam och därmed kommer undan bilarnas stora säkerhetsrisker.

Ställdon och motorer kräver förstås nykonstruktion. Elon Musk hävdar att hans robotavdelning varit tvungen utveckla egna ställdon, kraftkomponenter, motorer och växellådor.

 – Och batteripacket förstås. Vi blev förvånade när vi insåg hur lite komponenter av det här slaget som fanns att köpa. Det finns massor av komponenter därute men inga som är användbara i humanoida robotar.

Utvecklingsgruppen bakom komponenterna är densamma som utvecklat elmotorer för Teslabilarna. 

Den stora synliga skillnaden mot när Teslabot visades upp för ett år sedan är att de numera kan vanka omkring i labbet. Gången liknar hur Hondas Asimo-robotar rörde sig för tjugo år sedan.

– De gör inte parkour direkt, skojar Elon Musk, med syftning på de otroliga gymnastikuppvisningar som robottillverkaren Boston Dynamics presenterar.

Han säger sig tro att Teslas robotproduktion i sinom tid kommer att vara mer värd än bilarna. 

– Man kan se framför sig industriell användning av humanoida robotar och användning i hemmet. Jag tror att kvoten mellan humanoida robotar och människor kan komma att överskrida ett.

– Vid det laget kommer det att vara svårt att avgöra vad som egentligen menas med en ”ekonomi” eftersom den definieras som produktion per person gånger antalet personer – men det kommer inte att finnas någon gräns på antalet personer, så vilken gräns finns då för ekonomin?

– Det är långt kvar till vi når Kardasjevskalor – men vi börjar närma oss.

Se investeradagen nedan. Elon Musk pratar om robotarna vid 1 timme och 48 minuter.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)