JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prevas levererar ny sorts laserscanner

Terranets säkerhetssensor Blincvision har fått ytterligare en komponent på plats: en lasercanner byggd enligt Terranets anvisningar av konsulten Prevas.

Terranet i Lund utvecklar en ny sorts bildsensor för förarassistans och självkörning. Den är bland annat snabb vilket i trafiken betyder kortare bromssträcka vilket kan vara skillnaden mellan liv och död.

Sensorn, Blincvision (BlincVision) baseras på en händelsekamera. En sådan rapporterar förändringar i enskilda bildpunkter. Inför en statisk scen levererar den inga data alls. Men om det händer nåt i en bildpunkt kommer den rapporten blixtsnabbt.

Prevas fick i november uppdraget att konstruera en prototyp laserscannermodul till sensorn och nu är den klar. Den ritar upp ett mönster i trafikmiljön som händelsekameran spanar efter.

Nihat Kücük

– Det här innebär att vi nu kan testa och utvärdera en ögonsäker scannerprototyp i vårt labb i Lund, säger teknikchefen Nihat Kücük.

Produktutvecklingen av Blincvision går enligt Terranet enligt plan. Den kommande prototypen ska testas på fordon och demonstreras för Tier1-leverantörer och OEM-tillverkare.

Magnus Andersson

– Att vi nu har en laserscanner i vårt labb gör mig övertygad om att vi kommer att vara redo att testa en pre-production prototyp av Blincvision i en bil under 2023, säger Magnus Andersson, vd.

Sedan 2017 är bolaget noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market

Reagerar blixtsnabbt

Scannern avger kontinuerligt flera kortpulserande laserstrålar framför fordonet och sveper hundratals linjer per stråle och sekund.
Varje nanosekund pulserar lasern i ett nära infrarött ljusspektrum och reflekteras med en mikromekanisk spegel. Scannern använder en ögonsäker laser i Klass 1 och avger ett förutbestämt strukturerat ljusmönster. Terranets produkt BlincVision består av tre olika komponenter: Ovan nämnda laserscannermodul, två sensormoduler och en datorenhet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)