Med hjälp av 5G och automation kan man styra transformatorstationer effektivare. Det är ett av uppslagen i ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och ett antal energibolag kring hur 5G-teknologi kan användas för att öka driftsäkerheten i kritisk infrastruktur.
Bland partnerföretagen finns Hitachi Energy, Vattenfall, Ericsson, Telia, Metrum och IETV. Samarbetet ska ge demonstratorer.
Vad beträffar exemplet med transformatorstationerna, så går det att samla in data i realtid från olika delar av kraftsystemet via 5G-nätet för att kunna optimera dess funktion. På så sätt kan man snabbt identifiera och lösa problem, vilket ökar driftsäkerheten och minskar risken för avbrott.
5G och automation ska generellt kunna göra det enklare att bygga och underhålla kraftsystem och att skapa smarta elnät som är flexibla och anpassningsbara. Det berättar ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet.
Peter de bruin |
– Med 5G uppstår möjligheten att skapa lokala lösningar för säker och snabb dataöverföring, säger Peter de Bruin på Ericsson.
– 5G erbjuder hög säkerhet, hög tillförlitlighet och låga fördröjningar som möjliggör en helt ny miljö för applikationsutveckling i lokala moln, eller moln i utkanten av kommunikationsnätverket.
Smarta elnät ska kunna optimera distributionen av elektricitet, minska risken för avbrott och stödja en ökad andel förnybar energi.
Det experimentella arbetet kommer till en början att ske på Luleå tekniska universitet för att sedan övergå till Älvkarleby i Vattenfalls nyuppsatta 5G-testmiljö som Telia byggt med teknik från Ericsson.
Satsningen sker inom ramen för projektet VISA 5G (Vendor Independent Substation Automation over 5G).
Vinnova är huvudfinansiär och projektet har en budget på 14,8 miljoner kronor. För mer information, besök visa5g.se.