I 1,5 år har Telia, Telenor och Tele2 ignorerat EU:s förbud mot gräddfiler i mobilnäten. Nu får de en tillsägelse av PTS. Samtidigt får de tillstånd att bryta mot lagen i ytterligare ett halvår.
Den 31 oktober måste brottsligheten upphöra – alla tre får samma slutdatum från Post och telestyrelsen.
De tre har gett gräddfiler till utvalda tjänster i sina nät. Det betyder att datatrafiken mot dessa tjänster inte räknats av mot abonnenternas datakvoter. Det kallas nolltaxa eller zero-rating och EU anser att det ger en orättvis konkurrensfördel till de tjänster vars trafik är gratis.
I Telias fall handlar det om datatrafiken i vissa sociala mediakanaler. För Tele2 och Telenor är det bland annat egna streamingtjänster som särbehandlas.
Gräddfiler strider mot EU:s förordning TSM (Telecommunications Single Market). TSM kräver nätneutralitet, det vill säga att operatören behandlar all trafik lika oavsett avsändare, mottagare, plattform och innehåll.
Att detta innebär att TSM inte tillåter gräddfiler slogs fast redan i september 2021. Men alla tre har fortsatt att hålla gräddfiler öppna. Telia lovade i december 2021 att dess zero-rating skulle upphöra. Men det har fortfarande alltså inte skett.
I fjol startade PTS en undersökning av den ljusskygga verksamheten. Kartläggningen är nu klar. PTS ålägger de tre att ”snarast” upphöra med brottsligheten.
Telia tillämpade nolltaxor i konsumentabonnemang under hela 2022 – alltså under mer än ett år efter att nolltaxa konstaterats vara olaglig. Först den 10 januari 2023 stängdes konsumentgräddfilerna ner.
Telia får inget straff. Det enda som händer är att PTS lägger ner tillsynen i och med att gräddfilerna nu spärrats.
Bland Telias företagskunder fortsätter lagbrotten. PTS konstaterar att det enda som hänt är att gräddfilerna inte längre marknadsförs.
PTS har instruerat Telia att stänga gräddfilerna till den 30 juni. Men Telia protesterade och PTS gav ett nytt slutdatum, 31 oktober, enligt Telias eget önskemål.
Telia radade upp flera skäl till att det skulle tillåtas fortsätta bryta reglerna ytterligare några månader: kunder behöver varslas i god tid, supporten översvämmas om det går för fort. Och så hävdade Telia att IT-avdelningen rent tekniskt i nuläget inte klarade av att trycka på stoppknappen.
Telenor har hållit en gräddfil öppen för tevetjänsten Telenor Stream. Telenors ursäkt är semantisk. Gräddfilen är mer att betrakta som en sorts ”förlängning” av en existerande traditionell tevetjänst än som en ”nolltaxa”.
EU tycker dock inte att det är okej ge egna tevetjänster bättre villkor än konkurrerande tevetjänster och PTS ger Telenor samma respit som Telia – 31 oktober.
Också den tredje syndaren, Tele2, får respit till 31 oktober. Och här har PTS varit lite sträng: Tele2 hade bett om ytterligare en månad.
Inte bara egna streamingpaket åker gräddfil hos Tele2 utan även Tele2:s självbetjäningstjänster – vilket väl i och för sig får sägas vara en ganska mild förseelse i jämförelse med övriga.
Tanken med det är exempelvis att ge ickekunder en chans att teckna abonnemang eller att ge kunder en chans att köpa mer pott när potten är slut. Och Tele2 säger sig tro att EU faktiskt tillåter detta.
Men PTS håller inte med och föreslår att Tele2 drar ner på datatakten när kvoten är slut.