JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-kommissionen pekar ut Huawei och ZTE som risker

Igår publicerade EU-kommissionen en uppdaterad rapport om hur arbetet går med den så kallade verktygslådan – som ska användas för att utvärdera leverantörer av 5G. Kommissionen slår fast att Sverige gjorde rätt som stoppade Huawei och ZTE i 5G-näten.

”Kommissionen anser att Huawei och ZTE i själva verket utgör en väsentligt högre risk än andra 5G-leverantörer” skriver kommissionen i ett uttalande.

Vidare slår den fast att medlemsländernas beslut att begränsa eller helt stoppa Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av 5G-nät är korrekta och ligger i linje med de åtgärder för en säker 5G-utbyggnad som länderna tidigare kommit överens om.

24 av medlemsländerna har antagit, eller är på väg att anta, reglerna i verktygslådan (Toolbox) som ger ländernas myndigheter rätt att göra säkerhetsprövningar och vidta åtgärder om de finner det nödvändigt. Hittills har tio länder vidtagit sådana åtgärder och tre är på väg att göra det, skriver kommissionen.

Vidare kommer kommissionen aktivt att arbeta för att inte nyttja nät med utrustning från Huawei och ZTE och inte heller ge stöd till program där dessa ingår.

Beslutet finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)