JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pico W stöder äntligen Bluetooth

Raspberrys IoT-kort Pico W släpptes för ganska exakt ett år sedan, inklusive hårdvara för Bluetooth. Men mjukvara kommer på plats först nu.

Raspberry Pi Pico W är ett IoT-kort för sex dollar i storlek som en tummetott, baserad på Raspberrystiftelsens egen on-size-fits-all-styrkrets RP2040 och med en prislapp på sex dollar.

Trådlösheten sitter i en krets från Infineon, CYW43439, som har en 2,4 GHz-radio som vid sidan av Wifi (802.11n) även stöder Bluetooth 5.2 Classic och LE.

Men hittills har Raspberrys firmware alltså endast stött Wi-Fi. Problemet har varit den begränsade överföringskapaciteten mellan RP2040 och CYW43439 – det är bara en trepinnars SPI-buss.

I pressmeddelandet uttrycker Raspberry sin stora tacksamhet till mannen med skohornet som löste problemet: Graham Smith på brittiska IT-konsulten Vivantio.

Du behöver installera version version 1.5.1 av C-verktygen och en färsk Micropython för att aktivera stödet.

Stiftelsen varnar för att Classic ännu inte har stöd för ACL/SCO på plats. Men det går att aktivera LE-protokollet ensamt – de är oberoende av varandra. I LE-läge kan Pico W agera såväl Central som Peripheral.

Raspberry har valt en mjukvarustack för Bluetooth från tyska BlueKitchen. Licensen ingår i priset för Pico W.

Under året som gått har Pico W sålts i en halv miljon exemplar. En driver en webbserver, en är fjärkontroll till en sjungande fisk och en låter en krukväxt skicka sms.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)