JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pico W stöder äntligen Bluetooth

Raspberrys IoT-kort Pico W släpptes för ganska exakt ett år sedan, inklusive hårdvara för Bluetooth. Men mjukvara kommer på plats först nu.

Raspberry Pi Pico W är ett IoT-kort för sex dollar i storlek som en tummetott, baserad på Raspberrystiftelsens egen on-size-fits-all-styrkrets RP2040 och med en prislapp på sex dollar.

Trådlösheten sitter i en krets från Infineon, CYW43439, som har en 2,4 GHz-radio som vid sidan av Wifi (802.11n) även stöder Bluetooth 5.2 Classic och LE.

Men hittills har Raspberrys firmware alltså endast stött Wi-Fi. Problemet har varit den begränsade överföringskapaciteten mellan RP2040 och CYW43439 – det är bara en trepinnars SPI-buss.

I pressmeddelandet uttrycker Raspberry sin stora tacksamhet till mannen med skohornet som löste problemet: Graham Smith på brittiska IT-konsulten Vivantio.

Du behöver installera version version 1.5.1 av C-verktygen och en färsk Micropython för att aktivera stödet.

Stiftelsen varnar för att Classic ännu inte har stöd för ACL/SCO på plats. Men det går att aktivera LE-protokollet ensamt – de är oberoende av varandra. I LE-läge kan Pico W agera såväl Central som Peripheral.

Raspberry har valt en mjukvarustack för Bluetooth från tyska BlueKitchen. Licensen ingår i priset för Pico W.

Under året som gått har Pico W sålts i en halv miljon exemplar. En driver en webbserver, en är fjärkontroll till en sjungande fisk och en låter en krukväxt skicka sms.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus