JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alelion köper konkursad molnplattform för batteridata

I mars försattes uppstartsbolaget Nortical i konkurs. Företaget har utvecklat en plattform för alla som vill vårda sina litiumjonbatterier och därmed ge dem ett så långt liv som möjligt. Nu köps resterna upp av det Göteborgsbaserade batteriföretaget Alelion.

Nortical grundades 2019 under namnet EV Ledger för att kommersialisera en programvara som använder AI, blockkedjor och digitala tvillingar för att logga status, åldrande och degradering, och ge rekommendationer på kundens batterisystem oavsett om de används i fordon eller som energilager. Programvaran samlar löpande in data om hur batterierna används.

Företaget hade nio anställda och omsatte 0,9 miljoner kronor år 2021 med en förlust på 3,1 miljoner kronor.

Nu köps konkursboet för en okänd summa av Alelion.

– Med hjälp av en molnbaserad analysplattform kan vi strukturera vår datainsamling i hela kedjan från celltestning i labb till batterier i drift hos våra kunder. Vi kommer kunna optimera livslängden på till exempel en fordonsflotta med batterier, men även enskilda batterier, genom anpassning av den mjukvara (BMS) som styr batteriet baserat på analys av data. Vidare ser vi en stor potential kring tjänsteutveckling kopplat till denna molntjänst, säger Alelions teknikchef Henrik Svala i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)