JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel ger upp Tower

I februari förra året lade Intel ett bud på det israeliska foundryt Tower, en affär som kinesiska myndigheter ännu inte gett klartecken till. Nu avbryter Intel köpet vilket kostar bolaget drygt 3,5 miljarder kronor.

Intels intresse för Tower Semiconductor bottnade i företagets ambitiösa planer inom foundryområdet. Internt har Intel en av väldens bästa CMOS-processer för digital logik men köpet av Tower var tänkt att addera andra processer som kiselgermanium, kisel-på-isolator, BiCMOS och blandsignal, men också bildsensorer i CMOS samt vissa minnestyper liksom mems. En affär som skulle kosta Intel 5,4 miljarder dollar.

– Towers specialistportfölj, geografiska läge, djupa kundrelationer och service kommer att hjälpa till att skala Intels foundrytjänster och göra så att vi kan nå vårt mål att bli en stor global foundryleverantör, sade Intels vd Pat Gelsinger i ett pressmeddelande i samband med att affären blev offentlig.

Tower Semiconductor grundades 1993 i samband med ett utköp av National Semiconductors 150 mm-fabrik i Migdal Haemek i Israel. År 2008 köpte företaget Jazz Semiconductors, varmed kombinationen blev TowerJazz.

Därefter har företaget bland annat köpt fabriker av Micron och Maxim, samt gått in i ett joint-venture med Panasonic.

Under 2020 återtogs det gamla namnet Tower Semiconductor.

Intels köp var tänkt att vara klart inom 12 månader men förra hösten varnade företaget för att den skulle bli försenad. Nu meddelar alltså Intel att köpet har avbrutits eftersom man inte lyckats få alla berörda konkurrensmyndigheter att godkänna affären.

Även om Kina inte nämns explicit är det där det tagit stopp. Om det ska ses som en del i "halvledarkriget" mellan länderna eller om landet ser att det skulle sänka konkurrensen går bara att spekulera i.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)