JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lumenradio köper norska Radiocrafts

Göteborgsföretaget Lumenradio köper Radiocrafts för 85 miljoner norska kronor. Det Oslobaserade företaget har specialiserat sig på radiomoduler till uppkopplade elmätare och andra trådlösa tillämpningar.

Radiocrafts grundades år 2003 av Peder Martin Evjens och Hallvard Moholdts, bägge med erfarenhet från militär kommunikation och design av rf-kretsar. Affärsidén var att göra radio enklare och på det viset göra det möjligt för fler konstruktörer att bygga system som utnyttjade den trådlösa teknikens flexibilitet (länk).

I fjol fick företaget en större kommersiell framgång vilket ledde till att omsättningen ökade till 38,8 miljoner norska kronor. Radiocrafts har 12 anställda.

Företagets radiomoduler för smarta mätare och andra uppkopplade produkter följer bland annat standarderna Wireless M-Bus, OMS, Wize och Mioty. Desutom finns en egenutvecklad meshlösning för frekvensband under 1 GHz kallad RIIM – Radiocrafts Industrial IP Mesh. Den används exempelvis i större solcellsanläggningar, för att styra gatubelysning, i bevattningsanläggningar, i nödbelysningar och i andra industriella miljöer.

Radiocrafts kommer att bli en fristående del av Lumenradio och alla anställda stannar kvar. Köpeskillingen är 85 miljoner norska kronor plus 30 miljoner norska kronor som betalas ut år 2026 förutsatt att vissa lönsamhetsmål uppnås.

Lumenradio har en likartad bakgrund utan att för den sakens skull vara en direkt konkurrent med Radiocrafts. Företaget har en patenterad meshteknik kallad Mira med hög tillförlitlighet som ursprungligen användes för att styra avancerad belysning. Mira är numera kompatibel med Bluetooth vilket gör det enklare att konfigurera enheterna.

Lumenradio har runt 60 anställda och är börsnoterat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)