JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Biltillverkare vill ta kontrollen över V2G

Ford, Honda och BMW – tre biljättar från varsin världsdel – grundade i tisdags Chargescape för att sprida plattformen Ovgip som standard för dubbelriktad laddning i USA och Kanada.

Ovgip (Open Vehicle-Grid Integration Platform) föddes 2013 och drivs av amerikanska forskningsinstitutet Epri (Electric Power Research Institute). Ovgip kopplar samman elbilar till virtuella kraftverk via protokollet Open ADR.

Chargescape grundas av elbilstillverkare. De tänker att de har en bra en kanal till elbilsägarna. Bättre än elnätsoperatörerna. Dels vet de var bilarna finns och dels kan de tekniskt kommunicera med och styra laddningen via bilarnas telematik för dem som inte har wifi till sina laddboxar.

De tre blir lika stora aktieägare i Chargescape, som bildas nu och ska starta verksamhet nästa år när relevanta myndigheter godkänt det. De välkomnar andra biltillverkare att ansluta sig.

Elbilar har nu blivit så vanliga att de kan ge ett signifikant bidrag till kraftnätet. Det finns redan elbilar som stöder så kallad dubbelriktad laddning och kan anslutas till elnätet för att fungera som stationära batterilager för att kunna bidra till elnätet med exempelvis flexibilitet och laddning.

Chargestorm poängterar att dubbelriktad laddning är något som gynnar elbilsägare – det sänker deras klimatavtryck och ger dem samtidigt en inkomst. Det är funktioner som fossilbilar aldrig kunna bidra med, påpekar grundarna.

Chargescape strävar efter att elen ska komma från förnybara källor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)