JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt om generation fem av Thunderbolt

Intel har avslöjat nya detaljer om den femte generationen av gränssnittet Thunderbolt – bland annat vad den heter.

Den heter Thunderbolt 5, inte helt otippat.

Det alla vill veta först är toppfarten, och den är 120 Gbit/s, tre gånger snabbare än fyran.

Men den som är intresserad av Thunderbolt visste det kanske redan – Intel har släppt de flesta av dagens uppgifter redan tidigare.

120 Gbit/s gäller den ena riktningen i en asymmetrisk konfigurering av fyra kanaler om 40 Gbit/s vardera – se bilden ovan. Den andra riktningen får då 40 Gbit/s upp. Du kan även konfigurera 80 plus 80 Gbit/s.

Generation fyra kom för två år sedan om vi går efter när den fanns på hyllorna – i en Apple Macbook. Idag kan Intel demonstrera en PC-prototyp och en dockningsstation i generation fem.

Utvecklingsresurser för femman ska släppas under fjärde kvartalet. Nästa år kommer skarp hårdvara. Men den kommer att vara exklusiv – de flesta datorer och tillbehör kommer att stanna vid fyran ett par år till.  

Intels berättelse om Thunderbolt idag är densamma som när den lanserades för fjorton år sedan. Det är ett digitalt buntband – många protokoll i samma sladd – plus kraftmatning. Drömmen om en bärbar dator med bara en enda anslutning har blivit verklighet.

En huvudpoäng var att den skulle gå optiskt över fiber och därmed hette ”Light Peak”. Men kopparn kunde leverera den första generationens 10 Gbit/s och den hänger fortfarande med, nu med PAM-3-signalering.

De ivrigaste kunderna är gamers som vill ha snabba 8k-monitorer. På 120 Gbit/s klarar femman en 8K-skärm i 60 Hz.

Nästa grupp är de som jobbar med videoredigering. Fyran driver exempelvis två 4K-monitorer i 60 Hz medan femman klarar tre i 144 Hz. Använder du flera monitorer är Thunderbolt duktig på att allokera bandbredd åt dem efter behov.

Thunderbolt finns annars i hårddiskar, dockor, hubbar, adaptrar, externa grafikkort, AI-acceleratorer och audio- och videogränssnitt.

I den effektivaste hårdvaran sitter ett Intelchip i familjen Ridge. Versionen för femman heter Barlow Ridge och finns i en variant för tillbehör och en för PC. Fler borde kunna utveckla Thunderboltchips eftersom det är en öppen standard, men Elektroniktidningen hittar ingen som gjort det.

Bandbredden per kanal har dubblerats med hjälp av ny signalering – Pam-3 (pulsamplitudmodulering i tre nivåer).

Här är fler detaljer:

  • Displayport är Displayport 2.1
  • USB är USB4 v2 och USB3 20G
  • PCI Express är generation 4 x4. Den kan strömma data dubbelt så fort som fyran – 64 Gbits/s i full duplex
  • Laddning dubbleras till upp till 240 watt – men det är tillåtet att stämpla Thunderbolt 5 även på hårdvara som vara klarar 160 watt.
  • Kablar är som tidigare minst en meter.

Sajten Anandtech tycks ha publicerat och kommenterat i princip Intels alla nya dokument om femman, om du är mer intresserad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)