JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel knoppar av Altera

Intel köpte Altera år 2015 för 16 miljarder dollar. Verksamheten, som numera går under namnet PSG (Programmable Solutions Group) kommer att knoppas av den 1 januari nästa år i ett separat bolag med ambitionen att något år senare  börsnoteras.

Altera blir den tredje verksamheten som Intel slår mynt av efter börsnoteringen av Mobileye i fjol och försäljningen av 20 procent i det österrikiska dotterbolaget IMS Nanofabrication, Österrikes motsvarighet till Mycronic men för fotoritare av masker till halvledarprocesser under 7 nm.

Nu står Altera på tur. Verksamheten ska knoppas av i ett separat bolag från den 1 januari nästa år för att sedan börsnoteras. Intel kommer dock att behålla en stor del av ägandet och fortsätta tillverka FPGA:er via Intel Foundry Services. Det handlar om nyare FPGA:er och systemkretsar som lanserats sedan 2017 och som tillverkas i Intel 14, Intel 10 och Intel 7. Äldre FPGA:er tillverkas fortfarande av TSMC på 20 nm eller mer.

Sandra Rivera blir tillförordnad chef för bolaget tills en permanent lösning är på plats, men fortsätter samtidigt att basa över datacentergruppen och AI-gruppen.

Det finns inga uppgifter på omsättning eller antalet anställda men marknaden uppskattades vara värd 9 miljarder dollar år 2022. En årlig tillväxt på drygt 10 procent innebär att den växer till mer än 13 miljarder dollar år 2027. Siffrorna inkluderar Intel (Altera), AMD (Xilinx), Microchip, Lattice, Achronic och Quicklogick.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)