JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvoltavknoppare satsar på egna batterilager

Natriumjonbatterier är bättre än litiumjonbatterier på alla sätt utom ett, enligt amerikanska Peak Energys grundare Landon Mossburg, som just lämnade Northvolt för att börja volymtillverka energilager.

De tar mer plats än litiumjonbatterier. Men det är inte så viktigt i ett batterilager, påpekar Peak Energy och siktar på att kunna volymproducera ett tvåsiffrigt antal gigawatt natriumjonbatterier till år 2030.

De är billigare, säkrare, och temperaturtåligare än litiumjonbatterier. Dessutom är de mindre kontroversiella vad gäller råmaterial – som dessutom är lättare att komma över.

Priset på ett batterilager ska hamna på hälften av ett Megapack från Tesla.

Northvoltgrundarna, själva från Tesla, tog med sig sin kollega Landon Mossburg till Northvolt. Men i år startade Landon Mossburg eget – Peak Energy.

Designen är redan klar. Det finns faktiskt flera att välja på. Det som återstår är skalning till volymproduktion – och det är exakt det som ska vara Peak Energys specialitet, med erfarenheten från gigafabrikerna.

Landon Mossburg

– Vi använder en spelbok som jag och resten av ledningsgruppen först visade upp och implementerade på Northvolt, säger Landon Mossburg.

Cellerna är stora som limpor och sätts samman till moduler i storlek som arkivskåp.

– På batterimarknaden är det inte tekniken i sig som är det mest eftertraktade utan förmågan att designa för volymer, säger Landon Mossburg.

Densitet är den enda parameter där litiumjon (orange) klår natriumjon (beige).

– Det finns gott om väldigt bra idéer i forskarlabb och startupper. Men utmaningen är att skala upp tillverkningen och det är en av anledningarna till alltid väldigt få företag faktiskt når marknaden med sin ”banbrytande batteriteknik”.

Egen produktion ska starta år 2027. Redan 2025 kommer Peak att börja leverera energilager på natriumjonceller.

Till 2030 ska de finslipa produktion för effektivitet till den nivå att de blir konkurrenskraftiga i kronor per kWh.

En finansieringsrunda ledd av ledd av Eclipse Ventures har gett 10 miljoner dollar. På Eclipse finns Greg Reichow som med hjälp från Panasonic ledde utvecklingen av Teslas batterifabrik Giga Nevada. Även TDK Ventures ska finansiera.

Enligt Landon Mossburg kostar fabriken mellan 50 och 100 miljoner dollar per GW i kapacitet. Det är samma siffror som gäller för de litiumjoncellsbatterifabriker som byggs just nu. Även personalbehovet är ungefär detsamma.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)