JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo spindeln i nätet för laddnät för lastbilar

Volvo Lastvagnar lanserar en tjänst som ska hjälp åkerier använda ett nätverk av laddstationer som just nu byggs i Sverige. Senare kommer tjänsten att lanseras på andra marknader i Europa och i andra delar av världen.

– Det här är ett verkligt genombrott för elektrifieringen av tunga transporter, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

I Sverige planeras totalt cirka 130 laddstationer att öppna år 2023 och 2024. De drivs olika företag. Volvo Lastvagnar är en av aktörerna.

Den första stationen öppnar idag på Laholmsvägen 206 i Halmstad.

Volvo Lastvagnar har ett nära samarbete med laddstationsoperatörer runt om i världen för att utöka laddnätet och laddtjänsten så sömlöst och snabbt som möjligt.

Den nya tjänsten är öppen för alla lastbilsmärken och visar alla laddstationer som är lämpliga för tunga fordon, oavsett vem som driftar dem. Användaren kan betala för laddning via den nya plattformen.

Volvos laddtjänst kommer i den första vågen ge tillgång till 29 laddstationer som driftas av OKQ8. Stationerna drivs med grön el.

Inom en snar framtid kommer även bokning av laddningstid att vara möjlig.

– Med möjligheten att planera rutterna på ett bra sätt och ett minimum av administration är jag övertygad om att detta är ett viktigt steg mot att göra ellastbilar ännu mer populära bland åkerierna, säger Roger Alm.

Volvo Lastvagnar bygger laddinfrastruktur via Milence, ett samriskbolag bildat med Daimler Truck och Traton Group. Samarbetet kommer att resultera i installation och drift av minst 1 700 snabbladdningspunkter på och nära motorvägar samt vid logistiknav över hela Europa. I

Så här fungerar Volvo Lastvagnars laddtjänst:

  • Laddtjänsten är en del av Volvo Connect, Volvo Lastvagnars gränssnitt för digitala tjänster.
  • Kunden kan hitta och betala för laddningen via Volvo Connect och en mobilapp. En digital karta visar laddstationerna och om de finns tillgängliga. Inom en snar framtid kommer det att vara möjligt att boka laddningstid.

  • Vid ankomst till en laddstation använder kunden ett kort eller en mobilapp för identifiering och för att starta laddningen.
  • Kunden får en samlad faktura.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)