Nu finns en beställning på en superdator designad i Europa. Den ska heta Jupiter och byggs av ett fransk-tyskt konsortium på beställning av Euro HPC. Kostnaden blir en halv miljard euro och prestandan blir över en exaflops.
En exaflops är en triljon flyttalsberäkningar per sekund – tio upphöjt till arton. Som jämförelse har det gått mindre än en halv triljon sekunder sedan Big bang.
USA och Kina är de som hittills byggt exaburkar. EU har satt upp det som ett mål i projektet EPI (European Processor Initiative).
Konsortiet som ska bygga Jupiter leds av franska Atos Eviden och tyska Partec. Datorn kommer att placeras på Jülich Supercomputing Centre i Tyskland och kommer att användas av både industri och akademi.
GPU:er levereras av Nvidia och CPU:er av franska Si Pearl – som grundades i just detta syfte.
Datorn består av två partitioner: en skalbar GPU-acceleratormodul – det är här mertparten av prestandan finns – och en klustermodul för allmänt bruk med processorer med hög minnesbandbredd.
Det är klustermodulen som använder Si Pearls processor Rhea 1 – en Arm Neoverse Zeus V1-multikärna och den första kommersiella europeiska superdatorprocessorn.
Mer information och specifikationer om systemet kommer att tillkännages i november vid årets upplaga av SC23 (Super Computing) i Denver i november.
Nättidningen The Next Platform spekulerar kring processorn och systemets prestanda (länk). TNP är lite besviken över att det inte är Rhea2 som används, men tror ändå att Jupiter kommer att finnas på superdatorernas Top500-lista om ett år, med god placering.