JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Raspberry redo för notering

I ett par år har Stiftelsen bakom kortdatorfamiljen Raspberry Pi förberett sig för börsnotering och nu meddelar vd Eben Upton att de är klara – ”när marknaden är redo”.

Det var i november 2021 som stiftelsen anlitade ekonomiska rådgivare för att analysera möjligheten. Svaret blev ett ja och nu är förberedelserna klara för en notering på Londonbörsen. Noteringen ska vara ett sätt att skapa finansiering.

Analytiker tror att noteringen kan komma att hända andra halvåret nästa år. Värdet av ”Raspberry Pi Ltd ” har skattats till kring en halv miljard dollar.

Som många andra drabbades Raspberry av chipkrisen och sålde endast fem miljoner kort i fjol av en potential försäljning som stiftelsen skattat till nio miljoner. I år beräknas försäljningen bli sju miljoner enheter.

Raspberry Pi är en Linux-kortdator byggd på strömsnåla mobiltelefonprocessorer. Originalmodellen köptes ofta av hobbyister som media-PC. Men den har en GPIO-stiftlist och blev en vanlig plattform för pc-baserade inbyggda system i småvolymer.

Senare har datorn släppts kompaktare format, bättre anpassade för integrering och volymproduktion.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)