JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers bygger vidare på sin kompetens inom trådlöst

Chalmers tidigare kompetenscenter för trådlös kommunikation – Gigahertz och Chaseon – får en fortsättning i form av Witech, Wireless Infrastructure Technology. Vinnova stöttar med 36 miljoner kronor.

För en månad sedan meddelade Vinnova vilka elva nya kompetenscentrum som beviljats medel. Wintech är ett av dessa.

Tanken är att universitet och företag tillsammans ska bedriva excellent forskning och utbildning inom områden som är viktiga för en hållbar industri och digital samhällsomställning. Vinnova har avsatt 387 miljoner kronor för satsningen som totalt går på en miljard kronor de fem första åren. Universiteten och företag ska stå för resten.

– Långsiktigt vill vi utöka demonstrationerna av våra forskningsresultat till verkliga kommunikations- och avkänningsmiljöer. Vi har en idé om att installera en 5G+/6G trådlös infrastruktur på Rise och/eller Veoneers anläggning i Vårgårda och integrera olika komponenter och delsystem från våra partners, till exempel mobila basstationer, mänskliga användare, bilar, obemannade flygfarkoster och satellitnät för att demonstrera konvergens mellan trådlösa tjänster, säger Marianna Ivashina i ett pressmeddelande.

Hon är föreståndare för Witech.

Några saker som centrumet ska forska på:
• Digitala signalbehandlingstekniker för framtida konvergens av trådlösa infrastrukturtjänster (kommunikation, lokalisering och avkänning) och global tjänstetäckning för att möjliggöra effektiv resursdelning och överbrygga den digitala klyftan.
• Agila, hållbara och energieffektiva trådlösa hårdvarulösningar som möjliggör användning av nya data och mindre miljöpåverkan.
• Säkra designprocesser för halvledarkomponenter och autonoma testmetoder för pålitliga systemdesigner och ökad produktionseffektivitet.
• Enat ekosystem anpassat efter centrumuppdraget och ökad samarbetsmiljö.

Om fem år, 2028, kommer Göteborg för första gången någonsin att stå värd för Europas största konferens och mässa inom mikrovågsteknik, European Microwave Week 2028. Witech planerar att delta genom att lyfta fram sina initiativ, inklusive centerdemonstrationer, och skapa samarbeten med nya partners.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)