JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vi är bra men kan bli bättre på elektronikåtervinning

Töm byrålådan och rädda världen! Uppmaningen kommer från branschorganisationen Elektronikbranschen inför den 14 oktober som är den internationella elavfallsdagen.

– Sverige ligger i världstoppen när det kommer till återvinning av elektronik. Men det som inte lämnas in kan vare sig återvinnas eller återbrukas. Vi hoppas att hela Sverige ska tömma lådorna den 14 oktober, säger organisationens vd Pernilla Enebrink i ett pressmeddelande.

Under 2022 lämnade vi svenskar in 154 758 ton, vilket motsvarar nästan 15 kilo per person. Dessa siffror rör det som samlats in genom producentansvarsorganisationen El-kretsen (som ägs av den samlade branschen) och omfattar insamling i samtliga landets 290 kommuner.

I Sverige återvinns drygt 70 procent av det som kommer in till återvinningsstationerna. För Europa som helhet är siffran 54 procent.

International E-waste Day är en årlig informationskampanj som initieras av Weee Forum och dess medlemmar: Dagen äger rum varje år den 14 oktober. Den syftar till att belysa det växande problemet med elektroniskt avfall och främja ansvarsfull hantering av e-avfall.

Mot bakgrund av det har branschorganisationen ElektronikBranschen valt att skapa sajten CirkuleraMera.nu. Syftet med sajten är att informera konsumenter om rättigheter och möjligheter med att cirkulera elektroniken som ligger och samlar damm i byrålådan. Men även vad man behöver tänka på och var man ska vända sig med sina prylar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)