Senatorer i USA vill sätta käppar i hjulet för Kina från att utnyttja den öppna cpu-arkitekturen Risc V. Amerikanska företag ska inte kunna samarbeta med kinesiska kring Risc V utan exportlicens, är ett av kraven.
– Amerikanska medborgare bör inte stödja en kinesisk strategi för tekniköverföring som syftar till att försämra de amerikanska exportkontrollagarna, säger Michael McCaul, ordförande för House Foreign Affairs Committee, till nyhetsbyrån Reuters.
Senatorerna påpekar att Kina utnyttjar öppen källkod för att främja sin egen halvledarindustri.
– Om vi inte breddar våra exportkontroller för att inkludera detta hot kommer Kina en dag att överträffa oss som världsledande inom chipdesign, säger den republikanske senatorn Marco Rubio.
Restriktioner skulle vara en ”enorm tragedi”, enligt Jack Kang, vice vd på det ledande Risc V-företaget Sifive, som grundades samtidigt som Risc V började lanseras och har starka band till de forskare på Berkeley som utvecklade arkitekturen.
– Det skulle vara som att förbjuda oss från att arbeta på Internet. Det skulle vara ett stort misstag när det gäller teknik, ledarskap, innovation, företagande och jobbskapande.
USA försöker hindra Kinas access till avancerad halvledarteknik. Det motiveras med hänvisning till nationell säkerhet. Risc V är licensfri, öppen och därför är det omöjligt att förhindra Kina från att använda den. Risc V har blivit populär i Kina, bland annat just därför. Investeringar i den riskerar inte att vara pengar kastade i sjön.
Risc V-stiftelsen skrev sig för ett par år sedan i Schweiz just för att göra oberoendet tydligt. Stiftelsen insåg att Risc V riskerade att bli ett vapen i handelskriget.