JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPDATERAD: Elon Musk stämmer Sverige

Transportstyrelsen måste se till att den amerikanska biltillverkaren Tesla får ut nummerplåtar när Postnords personal vägrar leverera dem. Det tycker den amerikanska biltillverkaren Tesla – och stämmer både Transportstyrelsen och Postnord.

Fackföreningen IF Metall har gått i konflikt med Tesla för att tvinga det att skriva kollektivavtal. Åtgärderna har steg för steg utvidgats utan någon reaktion från Tesla.

Förrän nu – efter att en blockad på Postnord stoppar Teslas leveranser nummerplåtar till svenskregistrerade bilar. Det sker i en sympatiåtgärd med IF Metall.

Teslas advokater föreslår nu för Norrköpings tingsrätt att tolka skeendet som att Transportstyrelsen ”beslagtar” nummerskyltarna och att en sådan åtgärd saknar lagstöd. 

– Genom detta exempellösa agerande har Transportstyrelsen blivit ett djupt skadligt instrument i arbetsmarknadskonflikten, skriver bolaget i stämningsansökan, enligt tidningen Dagens industri.

Tesla stämmer även Postnord. Det sker vid Solna tingsrätt.

– Postnord har tagit ett aktivt beslut att grundlöst besluta att ”force majeure” skulle föreligga och på så sätt medvetet gjort sig till ett skadligt instrument i arbetsmarknadskonflikten. Detta agerande är så anmärkningsvärt att det är exempellöst i svensk arbetsmarknadshistoria, skriver Tesla.

Den som styr över Tesla är den sydafrikanska entreprenören Elon Musk. Han är känd för att gå sina egna vägar. 


Anmärkning: Texten uppdaterad 14:25 med uppgiften att även Postnord stäms.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)