JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborgs flexhandlare blir fler

I fjol var det tre företag som hjälpte Göteborg Energi att frigöra kapacitet genom att flexa med sin efterfrågan på el. I år blir det tolv.

Den tredje säsongen för Effekthandel Väst startar den 1 december. Ett antal kunder kommer  att ha beredskap för att tillfälligt dra ner sin elanvändning – alternativt höja sin produktion – för att minska belastningen på elnätet.

Deras så kallade ”flexresurser” utgörs av batterier, laddstolpar, värmepumpar, frysar och styrbar verksamhet som industrimaskiner. 

Elnätsägare köper effekten för att skydda elnätet när belastningen väntas bli stor. Genom att skapa mer flexibilitet i det lokala nätet kan begränsningar i överföringskapaciteten från överliggande nät hanteras effektivare.

Tre kunder deltog i fjol: Akademiska Hus, Batteryloop och Rya Värmepumpar. De får nu sällskap av inte mindre än nio nya; en minst sagt blandad skara: Ica Maxi Mölndalsvägen, Dagab, Svenska Mässan, Skrotfrag, Checkwatt, SKF, Volvo Energy, Adayservice och Gryaab.

Göteborg Energi Nät driver Effekthandel Väst i väntan på utbyggnad av nya elnät på stam- och regionnivå.

Therese Caesar

– Vi räknar med att handeln i framtiden kan frigöra minst 100 megawatt elnätskapacitet, vilket motsvarar två Partille en kall vinter, säger Therese Caesar, på Göteborg Energi Elnät.

Flexsäsongen pågår mellan 1 december och 31 mars.

– Vi är fortfarande i en utvecklings- och lärandefas så jag ser fram emot att gå in i denna vinter och lära oss ännu mer ihop med deltagande leverantörer.

Effekthandel Väst

• Effekthandel Väst är en lokal flexibilitetsmarknad där Genab och Menab (Göteborg Energi Nät AB och Mölndal Energi Nät AB) köper effektkapacitet från elnätsanslutna företagskunder eller aggregatorer.

• Handeln sker i samarbete med Nodes, en oberoende marknadsoperatör, på deras marknadsplats.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)