JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amerikansk marinbas kopplar bort kinesiskt batteri

Det är leverantörern Duke Energy som tillfälligt frivilligt kopplat ur batteriet efter att det uppstått en debatt om det är en säkerhetsrisk.

En amerikansk senator, Marco Rubio från Florida, har protesterat mot att marinbasen Camp Lejeune installerat ett energilager från kinesiska CATL, världens största batteritillverkare. Han kräver att köpet ska hävas.

Leverantörern Duke Energy tror inte att batteriet är ett säkerhetshot. Men i väntan på dramats upplösning har det kopplats bort.

Marco Rubio argumenterar att CATL är kopplat till det kinesiska kommunistpartiet.

– Ett företag som finansieras och stöds av  det kinesiska kommunistpartiet bör inte ha någon roll eller närvaro på en amerikansk militäranläggning, särskilt inte en anläggning som utbildar amerikanska marinsoldater för en potentiell konflikt med Kina, skriver Marco Rubio.

Han vill att fler militära installationer ska kontrolleras för eventuella Kinakopplingar

CATL säger att batteriet endast innehåller passiva komponenter som inte kan ge tillverkaren kontroll över produkten. Batteriet interagerar heller inte direkt med elnätet.

Batteriet på 5,4 MW är en del av en mikroelnät som också består av 13 MW solceller och 5 MW naturgas, 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)