JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel i tillverkningssamarbete med UMC

De två halvledarbolagen ska tillsammans ta fram en ny 12-nanometersprocess med FinFET-transistorer för Intels fab i Ocotillo, Arizona. För UMC innebär det en vassare process plus tillverkning på amerikansk mark, medan Intel får tillgång till UMC:s kunder.

När Intels köp av Tower stoppades av Kina beslöt företagen istället att inleda ett samarbeta som ger Tower tillgång till kapacitet i Intels fabrik i Rio Rancho, New Mexico. Tower investerar dessutom 600 miljoner dollar i fabriken som får en analog process (bipolär CMOS DMOS) på 65 nm för kraftkomponenter plus en kisel-på-isolator-process för rf-kretsar. Även den på 65 nm.

Samarbetet med UMC är liknande, det ger UMC tillverkningskapacitet på amerikansk mark. Närmare bestämt Fab 12, 22 och 32 i Ocotillo, Arizona.

Där ska också den nya 12 nm-processen med FinFET-transistorer utvecklas. Idag är UMC:s vassaste process på 14 nm.

Inget sägs om hur mycket parterna satsar i projektet annat än att existerande maskiner i fabrikerna kan användas, vilket sänker kostnaden avsevärt.

Produktionen ska komma igång år 2027.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)