JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt i miljökonflikt i Kanada

Aktivister har spikat i träden för att hindra Northvolt från röja för sitt bygge i Kanada. Det pågår en tvist kring skydd av våtmarker.

Byggandet av Northvolts cellfabrik i Quebec har fått tillstånd att inledas efter att ha bromsats av överklaganden från miljöorganisationen CQDE.

Någon har dessutom saboterat byggplatsen. Ett hundratal träd, enligt Northvolt,  har märkts upp och försetts med spikar och stänger för att försvåra avverkningen ”så att skogen kan försvara sig själv”.

Det läser Elektroniktidningen i lokaltidningen La Presse.

En ledartext i La Presse beskriver konflikten som att synden straffar sig själv. Politikerna har slarvat med att implementera procedurer för skydd av våtmarker.  Nu drabbar detta Northvolts batterianläggning, som enligt ledaren egentligen är ett miljöprojekt. 13 000 träd ska bort, men ”det är ju inget köpcentrum de röjer för”.

Northvolt har lovat kompensera för fabrikens ingrepp på ekosystemet ekonomiskt och genom återställning. Men ledartexten beskriver den proceduren som en ickefungerande fars med brister i utredningar, uppföljningar och transparens – det går inte att lita på proceduren.

Komprometterande i Northvolts fall är att samma byggplats strax tidigare fått avslag för ett hälften så stort boendeprojekt, med hänvisning till artskydd.

Dessutom justerades en siffra upp i regelverket från 50 000 ton till 60 000 ton i fjol så att Nortvolts produktionsplaner hamnade precis under vad som krävs för ytterligare miljöutredningar – och det var knappast en slump,  insinuerar ledaren.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)