JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nvidias superprocessor i datacenter i Falun

Nvidias senaste GPU-arkitektur Blackwell gör sin Sverigepremiär i ett datacenter som svenska Ecodatacenter installerar i Falun åt amerikanska GPU-molncenteroperatören Coreweave.

Ecodatacenter bygger ett kluster med ”tusentals” processorer sammankopplade med Quantum-2 Infiniband. 

– Det kommer att  avsevärt att öka datorkapaciteten i Europa för att möta den växande efterfrågan på AI-tjänster, säger Ecodatacenter i ett pressmeddelande.

Installationen kommer att påbörjas i början av 2025.

Processorerna baseras på Nvidias senaste prestandaarkitektur Blackwell, uppföljaren till Hopper. Blackwell-processorer i olika klockfrekvensser tillverkas i TSMC 4NP och har 208 miljarder transistorer, att jämföra med 80 miljarder i Hopper. 

Ecodatacenter grundades 2014 och kallar sig för en ledare inom hållbara datacenter. Anläggningarna byggs i trä. De drivs av förnybar el och i Falun används överskottsvärmen i pelletstillverkning. 

Blackwell ska kunna vara 25 gånger mer energieffektiv  på AI-beräkningar än Hopper, enligt Ecodatacenters pressrelease.

Utöver Falun skaffar sig Coreweave just nu även datacenter i Norge och Spanien i en investering på totalt 35 miljarder kronor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)