JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson gör ett omtag för API:er

Tillsammans med några av världen största operatörer startar Ericsson ett samägt bolag för att få fart på användningen av API:er, gränssnitt mot mobilnäten som gör det enklare att skapa nya tjänster. Målet är att skapa nya intäkter för alla parter.

Ju mer trafik det är i mobilnäten desto mer utrustning får Ericsson sälja. Men för att komma dit måste telekomjätten hjälpa operatörerna med uppgiften. De så kallade API:erna, programmeringsgränssnitten mot mobilnäten, skulle öppna för helt nya tjänster och var motivet till att Ericsson köpte amerikanska Vonage för två år sedan för 63 miljarder kronor.

Affären har dock inte fått önskad verkan och nu gör Ericsson ett omtag genom att starta ett gemensamt bolag med ett antal operatörer. Tanken är att standardisera API:erna och därmed användningen av dem.

Ericsson äger 50 procent av bolaget medan operatörerna tar resten. AT&T, Bharti Airtel, och Deutsche Telekom finns med från start, liksom Orange, Telefonica, T-Mobile, Verizon och Vodafone.

Värt att notera är att Vonage inte äger någon del i bolaget men blir kund till det.

På mobilmässan i Barcelona i vintras lanserade Ericsson tre API:er varav två handlar om förbättrad autentisering.

Idag kan det exempelvis göras genom att användaren får ett SMS vid inloggning. Det nya API:et adderar en kontroll av att det är rätt mobil som får SMS:et. Det är en kunskap som nätet har men som inte varit tillgänglig tidigare.

Det andra API:et håller koll på tiden det tar att byta SIM-kort, en uppgift som hämtas från nätet. Det är en av flaggorna om man vill undvika bedrägerier.

Det tredje API:t löser problemet med hur man registrerar utvecklarna i mobilnäten. API:t kan ses som en automatisk tjänst där utvecklarna registrerar sig och sitt företag för att få access till alla mobiloperatörer som använder Vonages API-plattform. Dessa kommunicerar med mobiloperatörernas API:er.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)