JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolts raffinaderi två år försenat

Starten av Northvolts litiumraffinaderi  i Portugal har skjutis upp från 2026 till 2028. Det har publikationen Sifted upptäckt i ett dokument publicerat av Europeiska investeringsbanken (EIB).

Förseningen innebär att projektet, Aurora, går miste om en finansieringsmöjlighet från RRP (EU:s återhämtnings- och resiliensplan). Istället överväger EIB en investering på 825 miljoner euro. 

För tre år sedan meddelade Northvolt och partnern Galp – ett portugusiskt energibolag med omsättning på kring 200 miljader kronor i fjol – sin plan att raffinera litium i Setubal i Portugal. Därefter har det varit tyst om projektet.

Den planerade kapaciteten på 32 000 ton litiumhydroxid per år skulle räcka till 32 GWh litiumjonbatterier, en halv miljon 64 kWh-bilar. 

Northvolt har på förebild från Tesla ambitionen att vara sin egen värdekedja. Northvolts försök att tillverka eget katodmaterial i Skellefteå – som nu pausats – är ett exempel på det.

Lösningen för raffineringen kan bli densamma som för katodmaterialet, att ett kinesiskt bolag blir leverantör. Kinesiska bolag äger 70 procent av marknaden.

Northvolt samlar just nu istället sina begränsande resurser på att lösa sitt problem med att volymproducera battericeller. 

Kostnaden för att sätta Aurora på banen beräknades till 700 mijoner euro när projektet startades.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)