JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Israel hackade personsökare och dödade nio

Minst nio människor dödades och nära 3000 skadades när personsökare igår exploderade efter att mottagit ett speciellt meddelande. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters är det Israel som saboterat personsökare beställda av den libanesiska milisgruppen Hizbollah.

Den israeliska säkerhetstjänsten Mossad ska ha byggt om 5000 personsökare av märket Gold Apollo AP924 till fjärrutlösta bomber, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters. De levererades till Hizbollah i våras.

Den taiwanesiska tillverkaren Gold Apollo nekar till att själv ha tillverkat personsökarna och pekar ut en annan tillverkare, BAC, som ska ha licenserat varumärket.

Mossad ska ha försett personsökarna med kretskort och tre gram sprängmedel. De programmerades att explodera vid mottagandet av ett speciellt textmeddelande.

Sedan 1982 pågår en militär konflikt mellan Hizbollah och Israel. Den har haft flera inslag av krigföring via elektronik tidigare. Israels militär har i olika konflikter dödat via sprängmedel i mobiltelefoner vid minst tre tillfällen.  

Hizbollah använde personsökare av säkerhetsskäl, för att det går att loalisera mobiltelefoner, medan personsökare passivt lyssnar på en radiofrekvens.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)