JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wallenberg investerar i Linköpings galliumnitrid

Wallenbergsfärens riskkapitalfond Navigare Ventures är ett av bolagen som deltar i det Linköpingsbaserade galliumnitridbolaget Swegans kapitalrunda på 134 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att främja strategiska samarbeten och anpassa processen för kraftkomponenter.

Swegan har utvecklat en process kallad Quanfine för galliumnitrid på kiselkarbidskivor. Lagret uppges vara en tiondel så tjockt som hos konkurrenterna. Dessutom behövs inget mellanskikt (buffertlager), vilket ökar högfrekvensprestanda, minskar mängden defekter och förbättrar kylegenskaperna.

För kunderna innebär det högre verkningsgrad hos de färdiga komponenterna. En annan fördel med att göra galliumnitridlagret tunnare är att det går snabbare att tillverka skivorna, vilket sänker kostnaden.

Skivorna används för att göra transistorer för bland annat fasstyrd radar, satellitsystem och basstationer, liksom integrerade mikrovågskretsar (MMIC).

Genom att modifiera processen kan den också användas för kraftkomponenter. En del av de 134 miljoner kronor som företaget nu tagit in ska användas för det.

Förutom Navigare kommer pengarna från taiwanesiska Wafer Works, koreanska RFHIC, Ignite Innovation och koreanska BRV Capital Management samt Lifelike Capital från USA.

Några av de bolag som Navigare Ventures tidigare gått in i är Ligna Energy, Alixlabs, Adamant Quanta, Terasi, n-ink och Peafowl.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)