JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bekräftat: Intel pausar bygget av fabriker i Tyskland och Polen

Precis som de allt intensivare ryktena gjort gällande skjuter Intel på bygget av fabrikerna i tyska Magdeburg och polska Wrocław. Det handlar om en försening på ungefär två år, skriver företagets vd Pat Gelsingen i ett blogginlägg.

Intels investering på 30 miljarder euro i Magdeburg var det största projektet som planerades inom ramen för EU:s Chips Act. Ungefär en tredjedel skulle komma som tyska subventioner.

Fabriken var tänkt att starta 2028 med en process motsvarande 1,5 nm eller bättre.

Företagets fabrik för avancerad kapsling i Polen på 4,2 miljarder euro har kallats "den största investeringen i Polens historia". Av detta skulle 1,7 miljarder euro vara statligt stöd, enligt polska medieuppgifter.

Bägge byggena försenas ungefär två år på grund av förväntad efterfrågan på marknaden, skriver Pat Gelsinger i ett blogginlägg.

Fabriken på Irland som nyligen byggts ut förblir därmed Intels tillverkningsnav i Europa under lång tid framöver.

Pat Gelsinger meddelar samtidigt att Amazon lagt en mångmiljardbeställning på samutvecklade AI-chip som ska tillverkas i 18A-processen plus serverchip med x86-arkitektur tillverkade i Intel 3.

Vidare får företaget tre miljarder dollar av amerikanska staten för att utveckla och tillverka chip till förvaret. Pengarna kan läggas till de 8,5 miljader dollar bolaget fått från US Chips Act plus 25 miljarder i skattelättnader och lån på upp till elva miljarder dollar.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)