JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klart: Volvo och Daimlers bolag för mjukvara till lastbilar

I maj avslöjade Volvokoncernen och Daimler Truck att de tänkte starta ett samriskföretag för att utveckla en mjukvarudefinierad fordonsplattform. Avtalet är nu undertecknat och precis som sades i våras hamnar huvudkontoret i Göteborg.

Den nya fordonsplattformen kommer att göra det möjligt för Volvokoncernen och Daimler Truck samt andra potentiella framtida kunder till samriskföretaget att tillhandahålla fristående digitala fordonsfunktioner i sina produkter.

Samriskföretaget kommer att arbeta med specifikation och upphandling av centraliserade högpresterande styrenheter som är kapabla att hantera stora mängder data och är avsedda för kommersiella fordon. Det nya företaget kommer att utveckla ett operativsystem och verktyg som andra fordonstillverkare kan använda som en bas för att utveckla sina egna digitala fordonsfunktioner.

Detta kommer att separera utvecklingscyklerna för programvara och hårdvara och göra det möjligt för kunder att köpa och uppdatera digitala applikationer trådlöst över nätet, vilket i slutänden blir mer effektivt och förbättrar upplevelsen för kunden.

Volvokoncernen och Daimler Truck äger hälften var av bolaget men förblir konkurrenter och ska fortsätta att differentiera sina kompletta produkt- och tjänsteerbjudanden, inklusive sina respektive digitala lösningar.

Allt förväntas bli under första halvåret 2025 under förutsättning att alla nödvändiga myndighetsgodkännanden erhålls.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)