JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Aliaro: Med fordonsindustrin i fokus

Göteborgsbaserade Aliaro har gått från att vara ett konsultbolag till att enbart utveckla kompletta test-system och moduler för NI:s system (tidigare National Instruments).

National Instruments,

eller NI som företaget numera heter, har länge odlat ett ekosystem med företag som baserar sin verksamhet på Labview, Teststand och andra mjukvaror i kombination med modulär hårdvara som CompactDAQ, CompactRIO och PXI.

På senare tid har NI skalat ned det svenska kontoret och lagt över distributionen på CN Rood.

Vi tog tempen på tre konsult­bolag i Lund, Göteborg och Stockholm som till stor del baserar sin ­verksamhet på NI:s produkter.

Fokus ligger på fordonsindustrin med större delen av försäljningen utanför Sverige och god draghjälp av den amerikanska jätten.

– Vi tog ett aktivt beslut för ganska många år sedan att inte vara ett konsultbolag. Vi integrerar lösningar, vi har ett standardkoncept, säger Mikael Bedemo som är vd på Aliaro.

Allt som utvecklas resulterar i moduler eller kort som kan integreras till kompletta system. Därmed går det snabbare att ta fram ett nytt testsystem samtidigt som offertarbetet blir enklare och träffsäkrare.

Företagets testsystem används bland annat för att testa domänspecifika tillämpningar såsom Body/Chassis, elmotorer, batterier, infotainmentsystem och så vidare för olika biltillverkare.

– I och med att vi samarbetar med NI kommer vi ut i världen. De promotar vår kunskap om HIL.

Då Aliaro får in fler kunder i USA ska fler medarbetare anställas på kontoret i Illinois. På samma sätt ska kontoren i Indien och Kina skalas upp.

– Tanken är att ha mellan 10 och 15 applikationsingenjörer per region för att hantera teknisk sälj, integration och support.

Kontoret i Storbritannien är dock något försenat på grund av pandemin och Brexit men en första person är på plats i London.

Aliaro grundades 2014 och har idag 20 anställda. Redan hösten 2016 togs dock beslutet att lämna det rena konsultandet för att ¬istället satsa på kompletta testsystem och produktutveckling.

– Då satt vi ner med NI:s ledning och diskuterade. De sa ”vi vill jobba med er” och vi beslutade att flytta över våra kort till NI:s plattform, SLSC.

NI Switch Load and Signal Conditioning är ett expansions¬chassi med tillhörande kortstandard som styrs av ett PXI- eller CompacRIO-system.

– Innan dess hade vi egna lådor. Nu kan kunderna köpa allt från NI.

Hans kollega Hans Nyström inflikar:

– Det kanske är ett svenskt sätt att tänka, att vi bygger våra system boxmässigt. Du köper ett rack och sen en eller två boxar. Sen kan du jacka in fler allt eftersom behoven växer.

Testplattformen xMove är ett exempel på arbetssättet. Den togs ursprungligen fram från tiden innan Aliaro för Volvobolagen men är idag en generell plattform som kan anpassas för olika tillämpningar.

– Det som gör oss unika mot konsultbolagen är att vi bygger från grunden och att de olika korten vi tar fram ska kunna säljas via NI, säger Mikael Bedemo.

Korten följer som tidigare nämnts SLSC som är en förhållandevis ny standard och som har inspirerats av hur integratörer som Aliaro arbetar. Chassit är enklare än PXI och CompactRIO vilket sparar pengar för kunderna när signalkonditioneringskort, kort för sensorsimulering och andra enklare kort hamnar där.

– Jag har en engelsktalande kollega som håller på att spela in videos som förklarar SLSC och som lans-eras på NI:s hemsida inom kort.

– Första svenska företaget att använda SLSC-plattformen var Saab och syftet var att testa funktionaliteten för Jas.

I samband med att Aliaro under 2018 gjorde ett system med mer än 2000 signaler kom man till insikt om att NI:s Veristand behövde kompletteras med ett mer domänanpassat arbetssätt för just större sy-stem. Det måste vara enklare att omkonfigurera alla kontakter på testsystemet för analoga eller digitala signaler men också kunna ändra mellan ingång och utgång.

Ytterligare ett krav var att användaren snabbt och smidigt skulle kunna uppdatera systemen.

– Det var då vi utvecklade xMove Configurator som är ett plug-in till Veristand. Applikation är sedan i somras tillgänglig på ni.com.

Verktyget har ett grafiskt användargränssnitt där man kan se pinnarna på kortens framsida, välja en och sedan högerklicka för att konfigurera den. När allt är klart sparas konfigureringen och skickas sedan till systemet som en XML-fil.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– Det tar kanske nån timme att ändra ett system, säger Mikael Bedemo.

Systemen levereras numera färdigkonfigurerade enligt kundens specifikation men de kan sedan själva ändra det via xMove Configurator.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)