JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Störst på krafthalvledare blir ännu större i Europa

Tyska Infineon har invigt sin hypermoderna 12-tumsfabrik för krafthalvledare i österrikiska Villach, där företaget sedan tidigare har sitt krafttekniknäste. Tre månader innan utsatt tid har de första skivorna lämnat fabriken, som på sikt ska addera cirka två miljarder euro årligen i försäljning.

Tre år efter att det första spadtaget togs har den första kiselskivan lämnat fabriken som ligger intill Infineons befintliga krafthalvledarfabrik i Villach.

Reinhard Ploss

– Tajmingen för ny kapacitet i Europa kan inte vara bättre med tanke på den växande efterfrågan på krafthalvledare världen över, säger Reinhard Ploss, Infineons CEO under öppningsceremonin, och adderar:

– Vi är klart nummer ett inom krafthalvledare, nummer två är halva vår storlek. Denna satsning ger oss en excellent bas för fortsatt tillväxt. Under de senaste 20 åren har vi växt snabbare än marknaden, och det ska vi fortsätta med.

Den nya fabriken tillverkar krafthalvledare på 300 mm (12-tum) och upptar cirka 60 000 kvadratmeter. Den kommer successivt att sättas i drift under de närmaste fyra-fem åren, och när bygget är helt klart om tre år kommer den att ha kostat totalt 1,6 miljarder euro.

När Infineons högsta ledning inviger fabriken är det flera positiva detaljer som lyfts upp. En är att fabriken bidrar med att minska det egna CO2-avtrycket.

Jochen Hanebeck

– Hela 80 procent av fabrikens uppvärmningsbehov täcks genom att vi återvinner spillvärmen från kylsystemen. Det gör att vi undviker cirka 20 000 ton CO2 varje år, konstaterar Jochen Hanebeck, COO på Infineon, och adderar:

– Från nästa år kommer vi även att tillverka vårt eget väte som krävs för att driva processerna från förnybara energikällor på plats.

I takt med att den nya fabriken tas i bruk kommer de kiseltekniker som hittills tillverkats på 6- och 8-tum att överförs hit.

Något som inte tas upp under invigningen, men som Elektroniktidningen känner till sedan tidigare, är att den produktionskapacitet som frigörs med den nya fabriken successivt kommer gå till SiC och GaN. Så fort det går att köpa SiC-skivor med bra kvalitet och till rätt pris är Infineon redo att gå över till 8-tum.

Ytterligare en detalj är att fabriken skapar uppskattningsvis 400 nya arbetstillfällen, varav drygt 250 redan är tillsatta. Det handlar om högutbildad personal som ska driva den fullt automatiserade anläggningen.

– Ingen bär wafers i fabriken utan det sköts av ett transportsystem som sammanbinder alla fabriksdelar och täcker ett avstånd på 6 km. Fabriken är också datadriven. En enorm mängd data samlas hela tiden in och informationen användas för att automatiskt besluta när exempelvis någon del behöver underhåll, säger Jochen Hanebeck.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

I ett nästa steg planerar Infineon att föra samman sina två tillverkningsenheter i Villach och Dresden som båda tillverkar krafthalvledare på 300 mm-skivor. Tanken är att styra de två fabrikerna som om de vore en enda, ett koncept företaget kallar ”One-world-fab”.

– Det är ett jätteprojekt som kommer att ge oss enorma stordriftsfördelar eftersom vi då snabbt kan flytta produktionskapacitet mellan sajterna styrt av vad våra kunder behöver, säger Jochen Hanebeck, och adderar:

– För att ge en förståelse. Med denna virtuella mega-fabrik kommer vi i framtiden att ha en total omsättning på cirka 5 miljarder euro per år.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus