JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Synopsys: Körsimulator för bilens datanät
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Embedded expert I en serie om fyra artiklar berättar Synopsys om sitt utvecklingsverktyg Saber som används för att konstruera elektroniken i bilar. Första avsnittet handlar om konstruktionen av datanätet. En av nyckelteknikerna är simulering.

Klicka här
för nedladdning!
PDF, 730 kB
.
 embex Fler kostnadsfria rapporter finns på etn.se/expert
Ett fordon av idag kan ha över hundra elektronikstyrenheter (ECU:er) kopplade i flera nätverk. Det gör nättopologin till en utmaning. Den som vill kunna validera näten tidigt behöver modellbaserade verktyg.

Det skriver Thorsten Gerke, marknadschef på Synopsys i en exklusiv artikel för Elektroniktidningen.

Artikeln är den i en serie på fyra kallad "Det virtuella fordonet". Serien handlar om Synopsys utvecklingsmiljö Saber, som används för att konstruera elektroniken i bilar.

Första avsnittet handlar om av datanätet. Ambitionsnivån ligger mycket högre än att upprätta kontakt mellan enheterna — du vill ha en optimal lösning. Problemställningarna handlar till exempel om signalintregritetsanalys, som beror av nättopologin och vilka specifika kretsar som sitter i ändpunkterna — här har Synopsys bland annat en databas över karaktäristika för olika märken av sändtagare och drosslar.

Simulering av virtuella modeller av nätet är ett återkommande nyckelsteg i konstruktionsarbetet.

Problem i topologin kan identifieras och åtgärdas i den virtuella prototypen. Ändringarna kan testas tills du steg för steg kommit fram till en optimerad topologi.

Detta det första avsnittet i serien har tidigare publicerats i magasinet Elektroniktidningen. Rapporten kan kostnadsfritt tankas hem här (pdf, 730 kB).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)